Tuesday, August 23, 2011

Ketupat pulut vs Ketupat nasi

Assalamualaikum wbt
selamat pagi dan salam Ramadhan

Alhamdulillah...berkat doa kalian
aku dah beroleh ketenangan n keberanian
dalam menulis blog maya aku kembali
dah sekian lama aku x berbicara
rindu rasanya... (*_*)v

ermmm...tinggal beberapa hari je lagi kita akan menyambut Syawal yang kita nanti2 kan.. terasa rindu untuk meninggalkan Ramadhan yang penuh barakah ini. Insyaallah, harap2 kita dapat bertemu Ramadhan seterusnya... Aku pasti, korang mesti macam aku kan..hehe..mood nak raya..jasad di tempat keje, hati dah kat kampung...kpd yang ade n balik kampung lerr...hehe

teringat aku pada zaman aku muda remaja dolu2... Aku diberi tugas oleh mak a.k.a. my love mother, untuk membalut ketupat...Kebiasaan nya, ketupat di area Kedah@Sp di belah utara, terkenal dengan ketupat daun palas.. Ketupat tue, berisi pulut yang dimasak dengan santan separuh masak..Pastu dilipat menjadi tiga segi... Mula2 memang xjadi, asik jadi betina jer..hehe..Betina nie boleh cuma rupanyer xcantik sikit.. Kena jadi bentuk Jantan..hehe..rupanya hensem jer..=) terasa rindu nak balut ketupat daun palas..

pic : kredit to Mr Google

Macam nie la rupa bentuk ketupat yang aku suka... Ketupat nie byk jenis filling. Ade Pulut hitam, pulut berinti jagung, pulut berinti kacang...dan mcm2 lagi kot. Ikut selera si pemakan..hehe.. Sedap di makan bersama serunding... Yang pasti, aku balik kampung ni, kena wat serunding ikan bilis kesukaan aku..hehe, kalau nak makan, mai la umah aku kat SP..hehe..sedap hingga menjilat jari tau kawan2..hehe

pic : kredit to Mr Google
Nie pulak ketupat nasi... selepas aku kawin, aku stay in selangor. Mula2 aku xfaham, knp diorang panggil ketupat nasi.. Kalau aku kat belah utara, dipanggil nasi himpit...hehe..maybe nasi tue dihimpit2 kot..di makan bersama dengan rendang ayam@daging... Yang nie, aku xreti nak anyam, dah belajar, tapi lambat nak boleh..hehe. sebab aku xsuka makan sangat kot..sbb tue malas nak belajar dengan baik..
Tapi sekarang, semua suka and senang yang nie..


Ketupat mini..hehe..mesti korang tahu masak kan..hehe..kalau xtahu gak, alamatnye korang jgn kawin lagi la..hahaha..nanti mak mertua suroh masak, xreti pulak..hehe


 Lepas tue, kalau dah abis tugas, segala2 tugas malam hari, ape lagi main lah bunga api..teringat dulu2..pas berbuka jer..terus pasang pelita..hehe...semangat tul...sekarang aku ader beli pelita buluh..utk anak2 aku, tapi belum kesempatan nak membeli minyak..xbole lah nak bakar.. Aku stay in taman, mcm kurang meriah sikit, jiran2 aku pun, anak2 pun xder lagi...erm..alamatnyer anak2 aku balik kampung boleh la bermain bunga api dengan kawan2 kampungnya...hehe

xsabaq nya nak balik kampung....
OOOoooo...balik kampungggggg......


7 tinggal tapak tangan:

♥cikmOt♥ said...

suka ketupat pulut lagi dari ketupat nasi...raya ni sure mak ajak balut ketupat pulut...hehehe

watyz said...

dulu kalo nk makan ketupat palas kena g umah nek sedara. arwah ayah suka tp saya x bape suka... :)

rara pinkmafia said...

ketupat pulut tu sedapppp.

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

linda membesar dgn ketupat palas..org kedah katakan..tapi bila raya turn asben kat johor..rindunya nak mkn ketupat palas, mana la nak carik kat johor nun..huhuhu

ajumohit said...

saya pandai anyam ketupat 4 segi tu je, yg palas tu tak reti, tp tau mkn jek hihihi

rATu kEBaYA said...

ketupat pulut kurang sikit.. lemang sukalah..

LuN@_aiDi said...

ketupat daun palas tuh tiap2 tau my mom buatkan,
diri sendrik hareeemmm xreti nak balut..hihhihi
raya neh nmpknyer kne mkn nasi impit jer ler..huhuhu
sodeyy den!

p/s: br bace yg k.mas preggy! tahniahh^^_
tp dasat ek, tak leh tgk blog.. (: mudah-mudahan kejab jer
morning sickness tuh yea^^_

award from my frendz

award from my frendz
thank you nieyxzha