Wednesday, April 27, 2011

Sekadar berkongsi ilmu pengetahuan

hai, u olls
arini aku ade terbaca dari email lame2 aku
penuh giler sarat gn isi kandungan yg bagus2 utk dikongsi bersama
aku nak clean up my email, but sayang plk nk delete kan
so aku publish di dalam diari aku ni le
pasni boleh ler delete email aku tue..hehe
selamat menimba ilmu, penuh d dada
*
*
*
PETUA IMAM SYAFIE 

4 PERKARA UNTUK SIHAT 
*
Empat perkara menguatkan badan 
1. Makan daging 
2. Memakai haruman 
3. Kerap mandi 
4. Berpakaian dari kapas 

Empat perkara melemahkan badan 
1. Banyak berkelamin (bersetubuh) 
2. Selalu cemas 
3. Banyak minum air ketika makan 
4. Banyak makan bahan yang masam 

Empat perkara menajamkan Mata 
1. Duduk mengadap kiblat 
2. Bercelak sebelum tidur 
3. Memandang yang hijau 
4. Berpakaian bersih 

Empat perkara merosakkan Mata 
1. Memandang najis 
2. Melihat orang dibunuh 
3. Melihat kemaluan 
4. Membelakangi kiblat 

Empat perkara menajamkan fikiran 
1. Tidak banyak berbual kosong 
2. Rajin bersugi (gosok gigi) 
3. Bercakap dengan orang soleh 
4. Bergaul dengan para ulama 


4 CARA TIDUR 

1. TIDUR PARA NABI 
Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit Dan 
Bumi. 

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH 
Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat Malam. 

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA 
Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak Dimakan. 

4. TIDUR SYAITAN 
Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka. 



3 tinggal tapak tangan:

Miss Tira said...

Tu laa. Allah dah kata kalau nak sihat makan daging. Ini pelik pula ada orang yang vegetarian. Haaaish!

Miss Tira said...

Tadi baca Blog Pinky Momma. Memang betul blog anda ada Malware..

P/s: Blog anda dapat buka kalau guna browser Firefox. Tapi masalahnya ramai pengguna internet guna Chrome. Jadi meninggalkan kesan pada stats pelawat. Masalah anda pada layout TheCutestBlogOnTheBlog. Mungkin akan selesai kalau guna layout standard yang disediakan oleh blogger. Dengan kata lain tukar layout blog kepada standard layout yang disediakan pihak blogger.

Masni Syafie said...

thanks =)

award from my frendz

award from my frendz
thank you nieyxzha