Tuesday, June 25, 2013

Dengan ini aku merasmikan nya...



Rentetan story bermula di SINI

Hujung minggu yang lalu, akhirnya aku n my asben free in time berada di rumah...dah 2 minggu kami bz weekend...stiap hari balik umah, sampai malam...asik duk tgk pokok pisang dari dalam rumah jer..nak potong buah pun xsempat...pastu pokok pisang dah macam nak tumbang dah...mybe terlalu lama dia nak bertahan kot disebabkan faktor usia yg tua..hahahaha...

Sebelum nak menebang dan mencantas buah pisang, my asben kemas2 la sikit pokok pisang tue...buang daun2 yang dah mati dan kering...anak2 aku suke la...mcm duk kt kampung menolong tokwan mengumpul daun kering dan longgok di tapak sampah..hehe

Satu tandan pisang dah selamat di rasmikan...nampak tak, yang kanan sekali..hehehe


Tak abis2 lagi tuan tanah mengemas pokok pisang...hehe


Sebelum nak rasmi potong buah pisang, tuan tanah aka tuan tanam pokok pisang nie bergambar kenangan dulu dgn buah pisang sulongnya...buah pisang nie berat sangat...aku tolong sambut kat bawah aka photograher xrasmi...hahaha


Yeayyy...!!!! Dengan ini aku merasmikan buah pisang aku sebanyak 2 tandan telah dipotong untuk diperam bagi masak...Aku mampu angkat yang kecik jer...hehehe...yang besar bawah tue, berat sangat aku nak angkat...hahaha...dah lama aku x pegi gim...kurang stamina la kan...hahaha


Tengok lah, siap ade sarang burung lagi...hehehe..betapa tuan tanah tak menghiraukan buah pisang..hehe..


Anak2 aku yang paling suka dan girang...tak sabar nak angkat buah pisang nie...Si Salman siap tak basuh mulut makan ice-cream gara2 nak ikut abg dia pegi belakang umah...hehe


 Selepas dah siap dicantas,proses nak peram buah pisang pulak...sebenarnya aku xtahu nak peram camne...hehehe...aku tahu gantung dan balut jer...hehehe..Akhirnya jadilah cenggini...hehehe...Buah pisang aku dah pakai baju...Comel kannn..hehehe...

Korang tahu tak camner nak peram buah pisang bagi masak?


Ade 2 tandan buah pisang...tandan kecik aku nak bagi kat jiran2 aku...yang besar nak kongsi dgn kawan2...hehe..cukup ke? hehe..harap2 cukup la...hehe..klu tak,tunggu next tandan yg baru pulak...hehehe

Sronok dapat tengok hasil dari tanaman sendiri di belakang umah jer...(",)

8 tinggal tapak tangan:

Citrus Azwa said...

amboi...den punya tandan xdak ka?tunggu punya lama..siap tlg siram lg..huhuh..xdapat...

e!ya said...

wahh best..nyway salam kenal ;) i follow

mama maman aka yana said...

wah.. bagusnya ada rumah yg bertanah nih.. boleh dpt hasilnya kann.. :)

Fiza Rahman said...

Bestnya dapat merasa hasil tanaman sendiri.

fiza saiza said...

hahahaaaa...
peram macam tuh pun da ok..heheheee

ieda immi said...

alhamdulillahhh ada rejeki tuu

biar pisang masak lah .. peram macam tuu aje akak rasa , ada kaedah lain ke ?

Dee said...

eeeiii..bestnya..dapat makan hasil tanaman sendiri...pisang apa tu sis?

btw..salam kenal ye..

norhidana miswan said...

syoknyer dpt rsa hasil sendiri...

award from my frendz

award from my frendz
thank you nieyxzha